احتمالا هاروارد گارنر را میشناسید و اسم نظریه او را شنیدهاید. این روانشناس دانشگاه هاروارد نظریه هوش چندگانه را مطرح کرده است. یکی از انواع هوشهایی که گاردنردرباره آن صحبت میکند هوش کلامی است.
هوش کلامی نام دیگری نیز دارد که به آن هوش زبانی میگویند. این نوع هوش مربوط به توانایی بیان و استفاده درست از کلمات است. البته شاید شما فکر کنید هوش کلامی و فن بیان کاملا مفهوم یکسانی دارند؛ اما این دو مبحث با وجود ارتباطهایی که با یکدیگر دارند، تفاوتهایی نیز در مفهوم آنها به چشم میخورد. در این مقاله در رابطه با موارد زیر صحبت خواهیم کرد:
- تعریف هوش کلامی
- تفاوت هوش کلامی با فن بیان
- ویژگیهای افرادی که دارای هوش کلامی هستند
- راههای افزایش هوش کلامی
تعریف هوش کلامی
اگر بخواهیم تعریف دقیقی از هوش کلامی داشته باشیم، باید بگوییم هوش کلامی مهارتی است که به ما کمک میکند تا در هر موقعیتی که قرار گرفتیم بتوانیم مفاهیم را به بهترین حالت ممکن به مخاطب خود منتقل سازیم. تنها کاربرد این نوع هوش در کلام ما نیست بلکه در نوشتار نیز به ما کمک میکند. بنابراین نباید هوش کلامی را تنها مختص ارتباط کلامی بدانیم.
به عبارت دیگر هوش کلامی را می توان این طور تعریف کرد: هر چه قدر میزان تسلط شما به کلمات بالا باشد و بتوانید از آنها به درستی استفاده کنید، از هوش کلامی بالایی برخوردار هستید.
در حقیقت شما برای این که در کار خود موفقتر شوید، به این نوع هوش نیاز دارید. به خصوص شغلهایی مانند وکالت، تدریس، روزنامه نگاری، خبرنگاری، سخنرانی و … به هوش کلامی وابسته هستند. هوش کلامی به شما کمک میکند تا اگر در زمینه شغلی خود با کلام یا نوشتن سر و کار دارید، به فردی خبره و ماهر تبدیل شوید.
البته هوش کلامی تنها به شغل و حرفه افراد مربوط نیست، بلکه در زندگی روزمره خود نیز میتوانید به فرد محبوبی تبدیل شوید و در مباحث مختلف دیگران را متقاعد کنید. حتی در زمینه بازاریابی و فروش محصولات نیز این نوع هوش می تواند امتیاز ویژهای محسوب شود.
افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، در بیشتر زمینههای شغلی از یک امتیاز ویژهای برخوردار هستند و نسبت به بقیه افراد موفقیتهای بیشتری کسب میکنند.
اکنون بعد از خواندن بخش اول مقاله، شاید این سوالات در ذهن شما شکل بگیرد:
- آیا همه افراد دارای هوش کلامی هستند؟
- آیا این هوش از طریق وراثت به ما منتقل می شود؟
- ما می توانیم هوش کلامی را در خود افزایش دهیم؟
اگر بخواهیم به این سوالات پاسخ دقیق بدهیم باید به این مساله اشاره کنیم که هوش کلامی نوعی مهارت و هنر محسوب میشود. همانطور که به خوبی میدانید، شما برای یادگیری و ارتقا هر نوع مهارت و هنری نیاز به تمرین دارید.
به عنوان مثال همه نقاشها، موسیقیدانها، نویسندهها، هنرمندان و ورزشکاران برای این که بتواند در حیطه کاری خود بدرخشند نیاز به تمرین و مداومت دارند. هوش کلامی نیز نیاز به تمرین دارد. همه ما می توانیم این نوع مهارت را با تمرین در خود ایجاد کنیم.
انسانها برای زندگی بهتر در جامعه به هوش کلامی نیاز دارند، همین موضوع این نوع هوش را از دیگر انواع هوش متمایز میسازد.
به عبارت دیگر انسان به کمک کلمات فکر میکند، با دیگران ارتباط برقرار میکند، حرف میزند. در حقیقت به کمک هوش کلامی افراد میتوانند اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کنند، به دیگران پاسخ دهید و با آنها هم کلام شود. ما از زمان کودکی درگیر این نوع هوش میشویم و هر چه سن ما بالاتر میرود نیاز ما به این نوع هوش بیشتر میشود.
تفاوت هوش کلامی و فن بیان
همانطور که اشاره کردیم، ما نباید تصور کنیم هوش کلامی همان فن بیان است. در حقیقت این دو مهارت تفاوتهایی دارد. فن بیان تنها مربوط به گفتار ما است. ما به کمک فن بیان می توانیم با دیگران صحبت کنیم و آن ها را مجذوب گفتار خود کنیم. فن بیان مهارتی است که به کمک آن میتوان به یک سخنران حرفهای تبدیل شد.
اما هوش کلامی به تسلط بر سخن و سخنوری اشاره دارد. شما با کمک این هوش میتوانید کلامی گیرا و نافذ به صورت کلامی یا نوشتاری داشته باشید. به عبارت دیگر، هوش کلامی شخص را میتوان از طریق گفتار یا نوشتار او سنجید اما فن بیان تنها از طریق گفتار قابل سنجش است تا زمانی که شخص با ما صحبت نکرده باشد، نمیتوانیم بگوییم که توانایی او در فن بیان چگونه است و در چه سطحی قرار دارد.
اما اگر به نوشتههای شخص نگاه کنیم، میتوانیم هوش کلامی او را بسنجیم. به عنوان مثال از روی نوشتههای افراد مشهوری مانند سعدی با وجود اینکه او را ندیدهایم و حتی یکبار هم حرف زدنش را نشنیدهایم، میتوانیم بگوییم که او هوش کلامی بالایی داشته است.
افرادی که دارای هوش کلامی هستند، این ویژگی ها را دارند:
شاید دوست داشته باشید هوش کلامی خود را بسنجید، برای اینکار میتوانید ویژگیهای خود را با ویژگی افرادی که دارای هوش کلامی هستند مقایسه کنید. اگر شما بیشتر این ویژگیها را دارید، بنابراین دارای هوش کلامی هستید. اما در غیر این صورت میتوانید با برخی راهکارها این مهارت را در خودتان ایجاد کنید و یا اینکه آن را بهبود ببخشید.
قدرت متقاعدسازی و مهارت در مباحثه
افرادی که دارای هوش کلامی هستند به راحتی میتوانند در مباحثه با دیگران پیروز شوند و دیگران را متقاعد سازند. حتما برای شما پیش آمده که یک عقیده، نظر یا ایده خوبی دارید اما به دلیل اینکه از قدرت کلام بالایی برخوردار نیستید نمیتوانید دیگران را متقاعد سازید و به همین دلیل دیگران با شما هم عقیده نمیشوند یا ایده شما را جدی نمیگیرند.
اما اگر شما دارای هوش کلامی بالایی باشید به راحتی میتوانید دیگران را با خودتان همراه سازید.
الهام بخش هستند
من همیشه در جمع مجذوب کسانی میشوم که کلام شیوایی دارند و الهام بخش هستند. حتما شما هم با این نوع افراد برخورد داشتید. آنها به حدی الهامبخش و پرانرژی هستند که دلمان میخواهد ساعتها پای حرفهای آنها بنشینیم.
پس اگر شما فردی هستید که دیگران را میتوانید به راحتی متقاعد سازید و پرانرژی و الهام بخش نیز هستید تا حد زیادی ویژگیهای هوش کلامی را دارید. البته در قسمت بعد بیشتر درباره این ویژگیها صحبت خواهیم کرد و همچنین راهکارهایی برای ارتقا هوش کلامی خواهیم آموخت. با ما همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید