در قسمت قبل درباره تعریف هوش کلامی با یکدیگر صحبت کردیم و آموختیم هوش کلامی نوعی مهارت است که ما به کمک آن میتوانیم در هر موقعیتی که قرار داریم بتوانیم مفاهیم را به بهترین حالت ممکن به مخاطب خود منتقل کنیم.
همچنین با تفاوتهای هوش کلامی و فن بیان آشنا شدیم و دانستیم که فن بیان فقط مربوط به کلام ما است اما از روی نوشتههای افراد میتوان به هوش کلامی آنها پی برد. به عبارت دیگر، هوش کلامی مربوط به هر دو بخش نوشتار و کلام است.
علاوه بر اینها ما با دو ویژگی افرادی که هوش کلامی دارند آشنا شدیم. آنها قدرت متقاعدسازی بالایی دارند و الهام بخش هستند. در این قسمت دو ویژگی دیگر افرادی که هوش کلامی دارند ذکر خواهیم کرد و همچنین با راهکارهایی آشنا خواهیم شد که به ما کمک میکنند تا هوش کلامیمان را افزایش دهیم.
نویسنده خوبی هستند
همان طور که بارها اشاره کردیم، هوش کلامی تنها مربوط به کلام ما نیست و در نوشتن نیز به آن نیاز داریم. اگر شما نویسنده خوبی هستید و میتوانید با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید و کلام رسا و شیوایی در نوشتن دارید، به شما تبریک میگویم زیرا یکی از ویژگیهایی که نشان میدهد شخص هوش کلامی بالایی دارد، توانایی نوشتن است که بتواند به خوبی با مخاطب ارتباط برقرار کند.
گوش شنوای خوبی دارند
از دیگر ویژگیهایی که نشان میدهد شما هوش کلامی بالایی دارید، توانایی شنونده خوب بودن است. افرادی که هوش کلامی بالایی دارند به دقت به صحبتهای دیگران گوش میدهند و از آن استفاده میکنند.
ما از طریق شنیدن میتوانیم اطلاعات مفید زیادی به دست بیاوریم اما گاهی برخی از ما سعی میکنیم میان حرف دیگران بپریم یا اینکه به ظاهر به صحبتهای آنها گوش میدهیم، این حالتها در بیشتر اوقات نشان دهنده هوش کلامی پایین است.
راهکارهایی برای افزایش هوش کلامی
تا به اینجا، با مفهوم هوش کلامی و ویژگیهای آن آشنا شدیم. شاید بعد از خواندن تعریف هوش کلامی و ویژگیهای آن به این نتیجه رسیده باشید که هوش کلامی شما زیاد بالا نیست و قصد دارید که آن را بهبود بخشید. بدون شک این کار با کمک چند راهکار امکانپذیر است. در ادامه به چند راهکار ساده اما بسیار تاثیرگذار اشاره خواهیم کرد که به کمک آنها میتوانید هوش زبانی خود را افزایش دهید.
از تکنیک نوشتن مداوم استفاده کنید.
یکی از راههایی که به ما کمک میکند تا هوش کلامی خود را افزایش دهیم، تمرین نویسندگی است. شاید در حال حاضر نویسنده خوبی نباشید اما مداومت در هر کاری به ما کمک میکند تا آن مهارت را در خودمان ایجاد کنیم. نوشتن مداوم یکی از راههای بسیار موثر در افزایش هوش کلامی محسوب میشود. نیازی به کار سخت و طاقت فرسا نیست. فقط کافیست هر روز زمانی را به نوشتن اختصاص دهید تا در بلند مدت نتیجه فوقالعاده این کار را ببینیم.
به عنوان مثال، شما میتوانید از امروز حدود نیم ساعت خاطرات روزانه خود را بنویسید یا حتی خالق یک داستان خیالی باشید. موضوع شما مهم نیست بلکه مهم نوشتن و مداومت در این کار است.
سراغ بازی ها بروید
امروزه بازیهای زیادی برای افزایش هوش کلامی ساخته شده که میتوانید این بازیها بروید و به کمک آنها هوش کلامی خود را افزایش دهید. این بازیها به خصوص برای کودکان بسیار موثر هستند. اگر کودک زیر هفت سال دارید، این سنین بهترین زمان برای تقویت هوش زبانی فرزند شما است. به سراغ این بازیها بروید و به افزایش هوش کلامی کودک خود کمک کنید. البته بازیهای افزایش هوش کلامی تنها مختص کودکان نیست و برای بزرگسالان نیز بازیهایی وجود دارد.
از قدرت مطالعه کمک بگیرید
مطالعه فواید شگفت انگیزی دارد که از جمله آنها میتوانیم به افزایش هوش زبانی یا کلامی اشاره کنیم. اگر میخواهید این هوش در شما تقویت شود به سراغ مطالعه روزانه بروید و هر روز زمانی را صرف این کار کنید. مطالعه کتاب باعث میشود که شما وارد دنیای عظیمی شوید و هوش کلامی شما تقویت شود.
برای اینکار بهتر است به سراغ آثار فاخری بروید که نویسندگان این کتابها از هوش بالایی برخوردار بودند. به عنوان مثال، آثار سعدی یا شکسپیر گزینههای خوبی هستند.
البته حتی اگر کتابهای معمولی را هم به صورت مداوم بخوانید، به افزایش هوش کلامی شما کمک خواهد کرد. اما به هرحال، آثار فاخر گزینههای بهتری محسوب میشوند.
با دیگران ارتباط برقرار کنید
یکی دیگر از راههای بالا بردن هوش کلامی، ارتباط با دیگران است. زمانی که با دیگران ارتباط برقرار میکنید و با آنها هم صحبت میشوید، هوش کلامی شما به طور ناخودآگاه افزایش پیدا میکند زیرا شما در معرض اطلاعات جدید قرار میگیرید. به همین دلیل، سعی کنید تا میتوانید شنونده خوبی باشی و با دیگران نیز هم کلام شوید. همانطور که در ویژگی افرادی هوش کلامی دارند اشاره کردیم، شنوندهی خوب بودن یکی از نشانههای داشتن این نوع هوش است.
دایره کلمات تان را افزایش دهید
هر چه قدر دایره لغت شما زیاد باشد، هوش کلامی شما نیز بهبود پیدا میکند. بیشتر افرادی که نمیتوانند خوب صحبت کنند و با دیگران ارتباط برقرار کنند، یا نویسندههای خوبی نیستند به این دلیل است که دایره لغات آنها زیاد نیست.
از امروز سعی کنید به فکر افزایش دایره لغات خود باشید. برای اینکار میتوانید هر لغتی که برای شما جالب بود در یک دفترچه یادداشت کنید. مهم نیست این لغت را از زبان کسی شنیدهاید، یا در کتاب و مجله خواندهاید، نکته مهم این است که آن یادداشت کنید و تا حد امکان مترادفهای آن را نیز بنویسید. با اینکار بعد از مدتی شما یک دفترچه پر از لغات دارید که به طور شگفتانگیزی هوش کلامی شما را میتواند بالا ببرد و به یک سخنور خوب تبدیل شوید.
همچنین، بازیهای نیز برای افزایش دایره لغات وجود دارند که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
در پایان، این نکته را به خاطر بسپارید هوش کلامی یک مهارت است و همه مهارتها قابل ایجاد و بهبود هستند. بنابراین، اگر در حال حاضر سخنور و نویسنده خوبی نیستید، میتوانید با تمرین و تلاش این مهارت را در خود ایجاد کنید. هیچ تلاشی بینتیجه نمیماند. فقط کافیست اراده کنید تا با افزایش هوش کلامی خود، وضعیت شغل و زندگیتان نیز بهبود یابد.
دیدگاهتان را بنویسید