آرامش، ماجرایی شیرین است که افراد زیادی را به تکاپو واداشته است. ما در عصری پر از شلوغی و هیاهو زندگی میکنیم. همین موضوع، دستیابی به گوهر ناب آرامش را به سفری پر از هیجان تبدیل کرده است. نکتهای که بسیاری از ما آن را فراموش کردهایم این است که موضوع، اصلا پیدا کردن آرامش نیست.
موضوع اصلی، پیدا کردن خودمان، رسیدن به هماهنگی با جهانی که در آن زندگی میکنیم، دیدن، شنیدن، فهمیدن و پیدا کردن بینشی برای درک این بودن و حضور داشتن است. در حقیقت، آرامش، میوهای است که بعد از کشف این ماجرا در دستانمان قرار میگیرد تا دهانی تازه کنیم و به زندگیای که لذت حضور در آن را باد فراموشی سپرده بودیم سلامی دوباره بدهیم.
مدیتیشن میتواند در مسیر پیدا کردن خودمان، کمک بزرگی به شمار آید. تکنیکهای متفاوتی در مراقبه به خصوص، تکنیک مدیتیشن «گل نیلوفر هزار برگ» که در این مقاله آن را برایتان توضیح دادهایم، مسیر پیش روی ما را هموارتر میکنند.
چیزهایی شناخته شده و چیزهایی ناشناخته هستند و بین آنها درهای ادراک قرار دارد.
آلدوس هاکسلی، نویسنده و فیلسوف انگلیسی
مدیتیشن گل نیلوفر هزار برگ
رسیدن به بصیرت و به دست آوردن درکی عمیق از ماجراهایی که در پیرامونمان رخ میدهند، میتواند مسیر زندگی ما را به سمتی دیگر هدایت کند. یکی از راههای رسیدن به این درک عمیق، انجام مدیتیشن «گل نیلوفر هزار برگ» است.
در این تکنیک، شما به عنوان مرکز یک گل نیلوفر قرار میگیرید و از آنجا با واژههایی مختلف و مفهومی که در ورای آنها نهفته است ارتباط برقرار میکنید. حتی میتوانید به جای واژه، تصویر آن را در ذهنتان تجسم کنید.
روش مرحله به مرحله تکنیک مراقبه گل نیلوفر هزار برگ
- مکانی آرام و ساکت را برای مدیتیشن خود انتخاب کنید.
- یک واژه را به عنوان همنشین خود در مرکز گل، انتخاب کنید. وقتی در این کار مبتدی هستید – حداقل تا جلسه بیستم – از واژههایی مانند نور، عشق، گل، آرامش، درخت، رنگ سبز، خانه، نسیم، آب و واژههای زیبایی از این دست استفاده کنید تا احساس خوبی در شما ایجاد شود. هرگز از واژههایی مانند غم، خشم، عصبانیت، پوچ، درد، فریاد یا نام بیماریها به عنوان واژه کلیدی استفاده نکنید. حداقل نه تا وقتی که به اندازه کافی در این کار قوی شده باشید. در غیر این صورت، این مدیتیشن میتواند نتیجه معکوس بدهد و دچار افسردگی شوید. پس با واژههای زیبا شروع کنید.
- به صورت چهار زانو بنشینید و چشمانتان را ببندید.
- خود را در مرکز یک گل نیلوفر تصور کنید.
- حالا به واژهای که قبل از تمرین انتخاب کردید، فکر کنید و کمی منتظر بمانید تا اولین واژه در ذهن شما پدیدار شود. تصور کنید که این واژه به بیرونیترین گلبرگهای این گل برخورد میکند.
- به مدت سه یا چهار ثانیه به رابطه بین آن واژه و واژه اصلی تمرین فکر کنید. در این وضعیت دو حالت پیش میآید؛ یا در طول این چهار ثانیه، متوجه دلیل پدیدار شدن این واژه و ارتباط آن با واژه اصلی میشوید یا نمیشوید. در هر صورت، بعد از گذشت این زمان، باید آن را واژه را رها کرده و دوباره روی واژه اصلی تمرین تمرکز کنید.
- مسیر ذهنی شما در این تمرین، از مرکز به سمت گلبرگهای بیرونی، ۴ ثانیه فکر کردن و دوباره بازگشت به سمت مرکز گل نیلوفر است.
شاید در طول تمرین با واژهای تکراری روبهرو شوید یا واژههایی نامفهوم و حتی کاملا بیربط در ذهنتان پدیدار شوند. اشکالی ندارد. چون در هر صورت، روند تمرین این است که آنها را بعد از چند ثانیه کوتاه رها میکنید و دوباره به مرکز اصلی بازمیگردید. اجازه بدهید برای روشنتر شدن این تمرین، یک مثال را با هم دنبال کنیم.
یک مثال ساده
تصور کنید که من در حال انجام مراقبه هستم و اکنون در مرکز گل نیلوفرم نشستهام. واژه انتخابی من «بازی» است. اولین واژهای که در ذهنم پدیدار میشود، واژه «کودکی» است.
به مدت سه یا چهار ثانیه به ارتباط این دو واژه فکر میکنم و دوباره تمرکز خود را به سمت واژه اصلی برمیگردانم. واژه بعدی که در ذهنم ایجاد میشود، «پارک» است. دوباره همان فرآیند را در مورد واژه «پارک» اجرا میکنم و دوباره به واژه بازی برمیگردم. تمرین را تا پایان مدت تعیین شده به همین ترتیب ادامه میدهم.
استفاده از تکنیک مراقبه گل نیلوفر هزار برگ به شما این توانایی را میدهد تا به بینش شگفتانگیزی از زندگی خود دست پیدا کنید. رسیدن به این بصیرت را به عنوان میوه این تکنیک در نظر بگیرید نه هدف اصلی آن. کمکم وقتی تجربه شما در انجام این تمرین زیاد شد، میتوانید پرسشها و حتی مشکلات خود را در مرکز این گل نیلوفر قرار دهید و به دنبال پاسخی برای آن بگردید.
این تمرین را به مدت دو هفته و روزی ۱۰ دقیقه انجام دهید. معمولا بعد از این مدت، شاهد اثرات این مدیتیشن خواهید بود. در هفته سوم و چهارم، زمان آن را به ۲۰ دقیقه و بعد از یک ماه به ۳۰ دقیقه افزایش دهید. سپس در مورد این که آیا میخواهید به این سبک از مراقبه ادامه بدهید یا نه، تصمیم بگیرید.
من فقط دو قانون داشتهام؛ اول، تمام تلاشت رو بکن و دوم، به بهترین شکلی که میتوانی تلاش کن. این تنها راهی است که میتوانی احساس دستیابی به چیزی را پیدا کنی.
کلنل ساندرز، کارآفرین
مدیتیشن مانترا
این تکنیک، معروفترین روش مراقبه است. شاید شما هم کسانی را دیده باشید که به هنگام مراقبه، چهار زانو مینشینند و مدام یک واژه را تکرار میکنند. در واقع آنها در حال انجام «مدیتیشن مانترا» هستند.
در این روش، شما باید یک واژه را انتخاب کرده و در طول مراقبه، با صدای آرام آن را تکرار کنید. بهترین واژه برای مراقبه مانترا، بیمعناترین واژه است. چون هدف شما توجه به معنا یا مفهوم واژهها نیست. هدف اصلی این تکنیک، انجام یک کار مشخص در لحظه حال است. میتوانید در طول تمرین، واژه «مانترا» را تکرار کنید یا حتی بهتر از آن، حروف الفبا را کنار هم بگذارید و مانترایی مخصوص به خودتان بسازید.
روش مرحله به مرحله مدیتیشن مانترا
- مکانی آرام و ساکت را برای تمرین خود انتخاب کنید.
- به صورت چهارزانو و راحت بنشینید.
- چشمانتان را ببندید.
- حالا واژه مانترا یا واژهای که مخصوص خودتان است را با صدایی آرام تکرار کنید.
- هر بار که توجهتان از واژه اصلی منحرف شد یا حتی سعی کردید معنایی برای آن پیدا کنید، مسیر فکرتان را تغییر دهید و دوباره به تمرین بازگردید.
این تمرین را در طول دو هفته و روزی ۱۰ دقیقه انجام دهید. بعد از این مدت، زمان تمرین خود را به ۲۰ و سپس ۳۰ دقیقه افزایش دهید. پس از گذشت یک ماه، اگر احساس کردید که این تمرین مناسب شما است، آن را ادامه دهید.
یک تغییر آهسته اما کارساز
یکی از نکتههای مثبت مراقبه کردن این است که زمان زیادی را از ما نمیگیرد و خیلی آرام و نامحسوس، وارد قلب زندگیمان میشود. در صورتی که ما هم قدم متقابل خودمان را به درستی برداریم و تمرینها را به صورت مداوم انجام دهیم به سادگی میتوانیم معنای تازهای به زندگیمان ببخشیم، با جنبههای تازهای از خودمان آشنا شویم و آرامش را در آغوش بگیریم.
شاید در مراقبه با تکنیکهای متفاوتی روبهرو شویم اما مسیر همه آنها به یک جاده ختم میشود و آن، رسیدن به بینش و شناخت است. تغییرهای سادهای که به وسیله مراقبه کردن در زندگیمان ایجاد میشوند میتوانند سلامتی، زیبایی، افکاری عمیق، اعتماد و امید را در وجودمان بیدار کنند. پس، آهسته اما پیوسته، تمرینها را ادامه دهید. در قسمت بعد، با چند تکنیک دیگر مدیتیشن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید