سخنرانی از جمله مهارتهایی است که نیاز به تمرین و برنامهریزی دارد. اگر قصد دارید در یک سمینار، کلاس درس، محل کار یا هر مکان دیگری سخنرانی کنید، باید اطلاعات کافی درباره این مهارت کسب کرده و سپس با تمرین کافی خودتان را برای انجام این کار آماده سازید. اگر بدون تمرین و افزایش مهارت سراغ سخنرانی بروید، به احتمال زیاد شکست میخورید.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که جایی صحبت کنید و در هنگام سخنرانی متوجه شوید که حضار به شما گوش نمیدهد؟ مثلا چند نفر مشغول کار با گوشیشان هستند، چند نفر خمیازه میکشند و تعدادی نیز جلسه را آرام آرام ترک میکنند.
اگر در این شرایط قرار گرفتید، احتمالا دچار اشتباهاتی در سخنرانی خود شدهاید که از جمله این اشتباهات میتوان به نداشتن تمرین کافی، توجه نکردن به اهمیت شروع خوب و نداشتن محتوای کافی برای اجرا اشاره کرد. اگر دوست دارید به یک سخنران خوب تبدیل شوید با ما همراه باشید تا نکات مهمی با شما در میان بگذاریم.
دلایل اهمیت شروع سخنرانی
من در سخنرانی های زیادی شرکت کردم و تجربیات زیادی در این زمینه دارم. مهمترین تجربهای که در این زمینه کسب کردم، تاثیر زیاد شروع سخنرانی بر روی مخاطبان است.
من به عنوان یک مخاطب زمانی که سخنران شروع به صحبت میکند، از بین این چند گزینه یکی را انتخاب میکنم. جذب سخنان او میشوم و دوست دارم تا پایان شنونده باشم. به ظاهر به سخنران گوش میدهم اما ذهنم جای دیگری سیر میکند. یا اینکه جلسه را ترک میکنم.
اگر شما شروع خوب و جذابی نداشته باشید، نمیتوانید مخاطب را تا پایان همراه خود داشته باشید.
بنابراین احساسی که شروع سخنرانی شما به مخاطب القا میکند بسیار سرنوشتساز و حیاتی است. اگر مخاطب احساس خوبی داشته باشد و سخنرانی شما برای او جذاب به نظر برسد، تا پایان سخنرانی به شما گوش میدهد. اما در صورتی که جذب شروع شما نشود، حتی در صورتی که ادامه حرفهای شما نیز جذاب باشد، به احتمال زیاد با دقت به شما گوش نخواهد داد.
اگر در سمینارهای مختلف شرکت کرده باشید، حتما متوجه شدهاید که سخنرانهای حرفهای شروع بسیار جالب و متفاوتی دارند. همه این موارد نشان دهنده اهمیت این موضوع است. بنابراین اگر قصد سخنرانی دارید از یک شروع خوب غافل نشوید.
به عبارت دیگر، زمانی که شما شروع به صحبت میکنید، این فاکتورها درباره شما مورد بررسی قرار میگیرد: اعتماد به نفس شما، جذابیت کلام شما و تسلط شما. در نهایت با در نظر گرفتن این موارد، مخاطب تصمیم میگیرد که تا پایان به شما گوش دهد یا نه!
روشهای عالی برای شروع سخنرانی
تا اینجا درباره اهمیت شروع خوب صحبت کردیم. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه میتوانیم یک شروع خوب و جذاب داشته باشیم؟
برخی افراد در سخنرانیهای خود از صحبتهای کلیشهای استفاده میکنند و همین امر باعث میشود تا مخاطب جذب صحبتهای آنها نشود. اما سخنرانان حرفهای نه تنها دچار این اشتباه نمیشوند، بلکه روشهای جالب و گوناگونی را در شروع صحبت خود به کار میبرند.
اگر قصد دارید به یک سخنران حرفهای تبدیل شوید، باید کلیشهها را فراموش کنید و از این روشها برای اجرای یک سخنرانی خوب استفاده کنید.
از یک داستان برای شروع استفاده کنید
استفاده از داستانهای مرتبط با موضوع صحبتتان یک انتخاب عالی برای شروع سخنرانی است. زمانی که شما از یک داستان جذاب در ابتدای سخنرانیتان استفاده میکنید، توجه شنونده ناخودآگاه به شما جلب میشود و دوست دارد به شما گوش دهد تا ارتباط آن داستان با صحبتهای شما را پیدا کند.
البته نکته مهمتری که باید به آن توجه کنید این است که هر داستانی برای اینکار مناسب نیست. داستان شما باید بسیار قدرتمند، پرمحتوا، جذاب و نسبتا کوتاه باشد و با موضوع سخنرانیتان نیز مرتبط باشد.
شوخی یا جوک به کار ببرید
یکی دیگر از موارد جذاب برای شروع سخنرانی استفاده از فضای طنز است. زمانی که شما در شروع صحبتهای خود لبخند به لب مخاطب خود میاورید، اینکار تاثیر عالی بر آنها میگذارد و باعث میشود جذب سخنرانی شما شوند.
میتوانید از یک جوک یا شوخی به روز استفاده کنید و با اینکار مخاطب را جذب سخنرانی خود کنید.
از سوال استفاده کنید
پرسیدن سوال از مخاطبان خود نیز باعث میشود تا ذهن آنها درگیر سوال شما شود و برای پیدا کردن پاسخ مناسب صحبتهای شما را دنبال کنند.
بنابراین شما میتوانید با یک سوال مناسب سخنرانی خود را آغاز کنید، ذهن مخاطب را درگیر کرده و توجه آنها را تا پایان سخنرانی داشته باشید.
نکات مهم برای اجرای سخنرانی
اگر شما سخنرانی خود را با یک سوال، داستان یا شوخی جذاب شروع کنید اما در ادامه اجرا جذابی نداشته باشید، باز هم سخنرانی شما یک سخنرانی موفق محسوب نمیشود و احتمالا بخش زیادی از مخاطبانتان را از دست میدهید.
برای اینکه مخاطب و شنونده تا پایان سخنرانی همراه شما باشد، باید علاوه بر شروع قدرتمند، اجرا جذابی داشته باشید.
از این نکات میتوانید برای اجرا بهتر استفاده کنید:
- همانطور که قبلا اشاره کردیم شما باید پیش از شروع سخنرانی درباره طرح آن برنامهریزی کنید و تمرین کافی داشته باشید. تمرین زیاد به شما کمک میکند تا بتوانید بر روی مباحث مسلط باشید و اجرا خوبی به نمایش بگذارید.
- علاوه بر تمرین متن سخنرانی، باید از قبل تمرین مدیریت استرس را نیز داشته باشید. اگر استرس سخنرانی در جمع را دارید، نگران نباشید. زیرا سخنرانان حرفهای نیز استرس دارند اما آنها آموختهاند که چگونه استرس خود را مدیریت کنند. بنابراین، به دنبال یادگیری مدیریت استرس باشید.
- مخاطب را درگیر کنید. برای داشتن یک سخنرانی موفق، می توانید از روش درگیر کردن ذهن مخاطب استفاده کنید. برای اینکار از طرح سوالهای جذاب غافل نشوید.
- علاوه بر تکنیک های کلامی، لباس مناسب نیز در جذب مخاطب موثر است. بنابراین حتما به لباس خود توجه ویژه داشته باشید.
- ارتباط چشمی را فراموش نکنید. من همیشه جذب سخنرانانی میشوم که با اعتماد به نفس کافی با مخاطب خود ارتباط چشمی برقرار می کنند. بنابراین حتما از این تکنیک استفاده کنید.
- لحن خود را صمیمی نگه دارید. هر چه قدر کلام و لحن شما صمیمیتر باشد، مخاطب بیشتر با شما ارتباط برقرار میکند.
در پایان فراموش نکنید، همه ما توانایی ارائه یک سخنرانی عالی را داریم، فقط کافی است برای این کار تمرین کافی داشته باشیم و از نکات مهم و حیاتی غافل نشویم.
دیدگاهتان را بنویسید