مقالات زیادی وجود دارد درباره اینکه چگونه کارآفرین شویم و چگونه کسبوکار خودمان را داشته باشیم. ولی افراد زیادی هستند که علاقهای به کارآفرین بودن ندارند. یا شرایط برای آنها فراهم نیست و بیشتر علاقهمند هستند در شغلی که دارند و محیط کار خود پیشرفت کنند و ارتقا شغلی داشته باشند. در این مسیر با چالشهای متفاوتی روبهرو هستند.
در این مقاله راهکارهایی پیشنهاد شده است برای اینکه چطور یک فرد متمایز و اثربخش در محیط کار باشید و تحول شغلی برای خود ایجاد کنید.
۱-رفتاری حرفهای داشته باشید
ممکن است شما فردی خوش اخلاق در خانواده و بین دوستانتان باشید ولی اخلاق حرفهای در محیط کار فقط به معنای خوشاخلاقی نیست بلکه معیارهای دیگری نیز در بر دارد. برای مثال:
» به زبان بدن دقت کنید
شما هنگام صحبت کردن با دیگران فقط از راه کلامی ارتباط برقرار نمیکنید؛ بلکه زبان بدن برای انتقال منظور شما بسیار تاثیرگذار است.
استفاده غلط از زبان بدن میتواند مانع پیشرفت شما شود. با در نظر گرفتن نکاتی ساده میتوانید از زبان بدن برای پیشرفت، در کار خود استفاده کنید.
- هنگام صحبت کردن اگر ایستاده هستید شانههای خود را به عقب ببرید، گردن خود را خم نکنید و صدایی رسا داشته باشید.
- سعی کنید در مکالمات خود، ارتباط چشمی برقرار کنید. عدم ارتباط چشمی از کمبود اعتمادبهنفس یا عدم صداقت نشات میگیرد.
- آه کشیدن، بیشاز حد نگاه کردن به ساعت، خیره شدن به نقطهای یا تکیه دادن به دیوار و وسایل، نشانگر بیحوصله بودن شما است. سعی کنید این کارها را انجام ندهید.
» تشکر کنید، سپاسگزار باشید.
قدرشناسی از شما انسان بسیار محبوب و قابل احترامی میسازد. برای کوچکترین حرکت و اقدام مثبتی که در قبال شما صورت میپذیرد سپاسگزاری کنید. برای سپاسگزاری کردن ابزارهای بسیار ساده و ارزانی در دسترس شماست. کلمه «متشکرم» پرکاربردترین کلمه در مکالمات کاری شما باشد.
گاهی میتوانید با ارسال ایمیل تشکر یا پیامک تبریک تولد به همکاران خود احساس خوبی را منتقل کنید. حتی گاهی میتوانید برای برخی از آنها هدایایی تهیه کرده و اینگونه از آنها قدردانی کنید.
» شنوندهی خوبی باشید
شم مهمترین راه ارتباطی انسانها با یکدیگر، ارتباط کلامی است. برای اینکه این ارتباط به درستی انجام گیرد باید شنونده خوبی باشیم.
سعی کنید کلام کسی را قطع نکنید و به هنگام گوش دادن به حرفهای طرف مقابلتان، ارتباط چشمی برقرار کنید، خودتان را مستمعی مشتاق نشان دهید. گاهگاهی سرتان را به نشانه اهمیت دادن به موضوع تکان دهید و به لحن و زبان بدن گوینده، برای درک بهتر دقت کنید.
فراموش نکنید ارتباطات، بخشی از داراییها و سرمایهگذاریهای شما در کار و زندگی است.
» بیمورد عذرخواهی نکنید
اولین کاری که بعد از اشتباه کردن باید انجام دهید این است که معذرت خواهی کنید. ولی حواستان باشد برای مواردی که لازم نیست؛ معذرتخواهی نکنید. معذرتخواهی کردن زیاد، نشانه ادب واحترام نیست بلکه نشان از عدم اعتماد به نفس فرد است.
» صبور باشید
صبر یکی از ویژگیهای ممتاز هر فرد برای کنترل موقعیتهای سخت و بحرانی است. افراد صبور در برابر مشکلات بهتر فکر میکنند و تصمیم میگیرند. چون از زمان، درست استفاده میکنند و عجلهای برای تصمیمگیری ندارند.
آنها میدانند بهترین تصمیم مهم است نه سریعترین تصمیم.
اگر فرد صبوری نیستید حداقل تلاش کنید در زمانهای بحرانی بر رفتار و گفتار خود تسلط کامل داشته باشید. این کار با تمرین به دست میآید.
» تا پایان ساعت کاریتان به انجام وظیفه ادامه بدهید
به زمان کاری خود متعهد باشید. یک ربع آخر زمان کاری، اگر کارتان تمام هم شده باشد بهتر است میز کار خود را ترک نکنید. به مرتب کردن میز خود بپردازید و کارهای فردای خود را لیست کنید.
» از حاشیه دور بمانید
سعی کنید از بحثهای بیمورد در شرکت و گوش دادن به شایعات و پخش آن و دخالت در کار دیگران پرهیز کنید. این موارد تاثیر بدی بر روی آینده شغلی شما میگذارد.
» مشکلات شخصی را به محل کار نبرید
محل کار شما، جایی برای ابراز احساسات در مورد مسائل شخصیتان نیست. اگر حس میکنید مشکلی که برای شما پیش آمده است میتواند روی کار شما تاثیر نامطلوبی بگذارد، بنابراین این مسئله را با رییستان درمیان بگذارید یا از مرخصی یا دورکاری استفاده کنید.
سعی کنید در محیط کار همیشه متعادل باشید. نه بمب انرژی که نتوان کنترلش کرد نه آنقدر غمگین و ناراحت که انرژی بد به دیگران منتقل کنید.
» در محل کارتان زیاد با تلفن صحبت نکنید
مکالمه تلفنی در محل کار علاوهبر اینکه میزان تمرکز شما بر کارتان را به شدت کاهش میدهد؛ ممکن است برای همکارانتان نیز ایجاد مزاحمت کند؛ حتی مکالمات کاری تلفنی با صدای بلند در محل کار سبب از بین رفتن تمرکز و نارضایتی آنها میشود و همچنین ذهنیت رییستان را نسبت به شما تغییر میدهد.
» چندکاره بودن و چندوظیفه بودن را قبول نکنید
تفکری وجود دارد که اگر فردی چند کار را با هم انجام دهد و به جای چند نفر کار کند پس او فردی حرفهای در کارش است. اما این تفکر نادرست است.
افراد موفق به مدیریت زمان وارد هستند و خود را به طور همزمان درگیر چند کار نمیکنند. آنها بر روی یک کار تمرکز کافی دارند و آن را با بهترین کیفیت تحویل میدهند.
مسئله مهم دیگر در چندکاره بودن این است که در طولانی مدت، فرد دچار خستگی میشود و نمیتواند کار خود را به درستی انجام دهد.
» مهارتهای جدید بیاموزید
از هر فرصتی برای یادگیری استفاده کنید؛ بخصوص اگر شرکت شما هزینه دورههای آموزشی را میپردازد یا خودشان چنین دورههایی برگزار میکنند.
کسب مهارتهای جدید شما را در کار خود تبدیل به فردی حرفهای میکند. علم به سرعت در حال رشد است و شما هم باید خودتان را بهروز نگه دارید.
این کار علاوه بر اینکه جایگاه شغلی شما را ارتقا میبخشد؛ اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد و در بدترین حالت اگر شرکت شما مجبور به تعدیل نیرو شود شما را به عنوان فردی که علاقهمند به یادگیری است نگه میدارد و اگر هم این اتفاق نیفتد شما با اتکا به تواناییهای خود، شانس بیشتری برای کسب شغل جدید دارید.
زیبایی یادگیری در این است که کسی نمیتواند آن را از شما بگیرد
رایلی کینگ
» با مشتری درست و بااحترام رفتار کنید
اگر سمت شغلی شما به گونهای هست که با اربابرجوع سر و کار دارید؛ سعی کنید مهربان و باحوصله باشید. مشتری مهمترین سرمایه شرکت است و هرچقدر که شما در جذب مشتری قویتر عمل کنید در واقع برای آینده شغلی خود تلاش کردهاید.
۲- انتقادپذیر باشید
یادتان باشد کسی که از شما انتقاد میکند دشمن شما نیست. حتی در بدترین حالت اگر او خیرخواه شما نباشد و با لحن نادرستی از شما انتقاد کند؛ ولی انتقاد او باعث میشود شما ایراد کار خود را بیابید و مشکل را برطرف کنید.
اگر مورد انتقاد نادرست قرار گرفتید از جانب رییستان و یا همکارتان، اول از همه سعی کنید آرام باشید. با عصبانیت همه چیز بدتر میشود. نیازی نیست در همان لحظه حرفتان را بزنید. به خودتان و طرف مقابل زمان بدهید. وقتی کاملا آرام شدید و شرایط محیا بود، یک دور حرفهایی را که میخواهید بزنید را در ذهن مرور کنید.
حتی میتوانید حرفهایتان را تیتروار روی کاغذ یادداشت کنید. این کار باعث میشود که بهترین جملهبندی را برای انتقال منظور خود انتخاب کنید و چیزی یادتان نرود. با حفظ لحن مناسب به همکار یا رییستان بگویید که میخواهید مسئله پیشآمده را حل کنید و کارتان را درست انجام دهید.
۳- پیشنهادات خود را ارائه بدهید
سعی کنید درباره مسائل کاری بی تفاوت نباشید و پیشنهادی ارائه کنید. به خاطر داشته باشید نیازی نیست که حتما پیشنهاد شما بهترین باشد و مورد پذیرش قرار بگیرد. مسئلهی مهم همفکری است. شما با پیشنهاد دادن و فعال بودن به رییس خود این پیام را ارسال میکنید که در مورد پروژههای مهمتر و بزرگتر میتواند روی کمک شما حساب کند.
۴- وظایفتان را به بهترین نحو انجام بدهید
سعی کنید به این سوالات دقیق و کامل جواب دهید.
- من چه وظایفی دارم؟
- چگونه میتوانم به بهترین نحو وظایفام را انجام دهم؟
اگر جواب این سوالات را دقیق میدانید پس فقط باید به دانستههایتان عمل کنید.
اما اگر جواب این سوالها را نمیدانید و برایتان واضح و شفاف نیست، بهتر است این نکته را به یاد داشته باشید که وقتی ندانید چگونه کاری را درست باید انجام دهید هرگز پیشرفت نمیکنید.
۵- رئیس خود را بشناسید
برای شناختن رییس خود نیازی نیست حتما رابطهای صمیمانه و دوستانه با او برقرار کنید. حتی لازم نیست که دوستش داشته باشید.
کافی است به رفتار او دقت کنید. سعی کنید با طرز فکرش و چگونگی عملکرد و مدیریتش آشنا شوید.
مثلا رییس شما در زمان عصبانیت چهکار میکند؟ چقدر به حرفهایی که در زمان عصبانیت میزند بعد از آرام شدن عملمیکند؟ فردی نتیجهگرا است یا روند انجام کار را هم در نظر میگیرد؟
از رییس خود بپرسید چه انتظاراتی از شما دارد. این مهمترین سوالی است که باید بپرسید و سعی کنید در حد انتظارات رییستان عملکرد داشته باشید.
کسی که در آفتاب زحمت کشیده، حق دارد در سایه استراحت کند.
سخن پایانی
ارتقا شغلی، رقابت با دیگر همکاران شما برای کسب مقامی بالاتر نیست بلکه سرمایهگذاری روی خودتان و تواناییهایتان است. پس به دیگران نگاه نکنید. تمام انرژی خود را برای بالا بردن مهارتهای خود بگذارید و هدفگذاری کنید. این ضربالمثل ژاپنی یادتان باشد که میگوید:اگر میخوای جای رییست بشینی، پس هلش بده بره بالا.
دیدگاهتان را بنویسید