چگونه خودمان باشیم؟ بسیاری از ما وقتی در خلوت خود و خانواده یا در حضور صمیمیترین دوستمان هستیم، خود واقعیمان را نشان میدهیم، یعنی میتوانیم خودمان باشیم. با این حال در موقعیتهای دیگری و با حضور در جامعه ممکن است از خودمان فاصله بگیریم و نتوانیم عملکردی از خود به نمایش بگذاریم که با ارزش وجودیمان و هر آنچه که هستیم، عقیده داریم و میپسندیم همخوانی داشته باشد.
گاهی کارهایی میکنیم تا صرفاً تفکر و ذهنیت خاصی از خودمان در ذهن دیگران ایجاد کنیم و انسانی بدون نقص، زیبا، لاکچری، همه چیزدان و… به نظر برسیم. گاهی از بیان آنچه در ذهنمان است خودداری میکنیم تا یک وقت دیگران در موردمان قضاوت نکنند و از ما متنفر نشوند. یکی از چیزهایی که به این موضوع دامن میزند گسترش فضای مجازی است که افراد را وادار میکند برای پذیرفته شدن، دوست داشته شدن و محبوب بودن از خودشان فاصله بگیرند.
این موضوع در جامعه امروزی تبدیل به یک عادت شده است و افراد درگیر این فکر هستند که دیگران در موردم چه فکری میکنند. به طوری که خودمان بودن سخت شده و شخصی که بتواند خودش باشد، اصالت خود را حفظ کند یا وجود خود را بدون ترس ابراز کند کار بسیار سختی میکند. با این حال افراد بسیاری متوجه عواقب بد آن هستند و سعی میکنند با کمک راههای مختلف به خود واقعیشان شبیه شوند.
این مقاله را برای افرادی تهیه کردهایم که در جستجوی شبیه شدن به خود واقعیشان هستند. افرادی که ممکن است در ذهن و عملکرد شخصیشان خود واقعی باشند اما در موقعیتهای دیگر نتوانند قدرت و عملکرد شخصی خود را ابراز کنند و نمایش دهند. بنابراین قرار است به شما بگوییم که چگونه خودمان باشیم؟
خودتان را بپذیرید
زندگی در دنیای امروز و به خصوص با گسترش پدیدهای به نام فضای مجازی، میتواند این احساس را در شما ایجاد کند که به اندازه کافی خوشبخت، جذاب و موفق نیستید. این در حالی است که تنها ظاهر زندگی دیگران و آنچه که نمایش میدهند را میبینید و از باطن زندگی آنها خبر ندارید. با وجود اینکه اکثر افراد این را میدانند باز هم زندگی خود را با دیگری مقایسه کرده و همین باعث میشود از خود واقعیتان فاصله بگیرید.
به طوری که هر چقدر در جهت بهتر شدن خود تلاش میکنید باز هم احساس میکنید اندازه کافی خوب نیستید و برای مورد پذیرش واقع شدن، عملکردی به نمایش میگذارید که عملکرد واقعی شما نیست.
اما توصیه ما این است که خودتان را بپذیرید و بدانید که همه آدمهای خوشبخت و جذاب که میبینید هم با نداشتهها و کمبودهایی در زندگی خود مواجه هستند. شما نیاز ندارید مورد پذیرش همه افراد جامعه باشید و تنها این فکر را در خود ایجاد کنید که شما بهترین خودتان هستید. ویژگیهای مثبت خود را بنویسید و به آنها افتخار کنید.
زمانی که سعی کنید خود واقعیتان را به نمایش بگذارید، افرادی را در اطراف خود جذب میکنید که با ارزشهای درونی شما همخوانی دارند و احساس تنهایی نمیکنید. جامعه از افراد مختلفی تشکیل شده که هر کدام سبک زندگی و تفکرات خاص خود را دارند. اگر قرار باشد خودمان را با تفکرات افراد مختلف و سبکهای مختلف زندگی وفق بدهیم دچار سردرگمی خواهیم شد و فراموش خواهیم کرد که ما دقیقاً چه کسی هستیم؟
گفتگوی ذهنی منفی در مورد خود نداشته باشید
یکی از چیزهایی که باعث میشود از خودتان فاصله بگیرید، گفتگوهای منفی است که با خود دارید. این گفتگوها روی ضمیر ناخودآگاه شما تأثیر میگذارد. اگر از قدرت ذهن ناخودآگاه خود در تأثیر گرفتن از این منفی بافیها درباره خود خبر داشته باشید دست از این کار بر میدارید. این مونولوگ همیشگی که در ذهنتان پچ پچ میکند که من به اندازه کافی خوب نیستم، من این زندگی را دوست ندارم، من زشتم و… باعث میشود در حضور دیگران خودتان نباشید.
خود را با سطح استانداردهای دیگران یا استانداردهای موردپذیرش خود مقایسه کنید. همه اینها نشخوارهای ذهنی هستند که حتی روی روابط شما تأثیر میگذارند. چون باعث میشوند مدام در حال تحلیل و تفسیر آنچه که در اطرفتان رخ میدهد باشید و هر آنچه که اتفاق میافتد را به خود نسبت بدهید.
مثلاً اگر یکی از عکسهایی که در صفحه مجازی خود به اشتراک میگذارید و به اندازهای که میخواهید لایک نمیشود شروع میکنید به نشخوار ذهنی و گفتگوهای منفی با خود که شاید دیگران شما را دوست ندارند، نمیپسندند و از سبک زندگی و ظاهر شما خوششان نمیآید. این باعث میشود مدام احساس نارضایتی کنید و از اینکه خودتان باشید بترسید. چرا که از دوست داشته نشدن و طرد شدن میترسید.
در حالی که نظر دیگران آنچنان هم که فکر میکنید اهمیت ندارد و حتی خیلی وقتها نظر دیگران چیزی که شما فکر میکنید نیست. برای توقف گفتگوهای منفی درباره خود میتوانید این را تمرین کنید و سعی کنید به ناخودآگاهتان بقبولانید که زندگی شما ارزشمند است چون شما ارزشمند هستید. شما ارزشمند هستید چون طبق ارزش درونی خود و آنچه که هستید، زندگی میکنید.
بابت نقاط قوت خود شادمانی کنید
در بخش قبلی گفتیم که تفکرات مثبت را جایگزین گفتگوهای منفی در مورد خود بکنید. حال باید این نقاط مثبت را پیدا کنید و بابت هر یک از آنها خوشحال باشید. گاهی افراد بهواسطه قرار گرفتن در جامعهای که فاصله اجتماعی و طبقاتی زیادی بین آنها و دیگران وجود دارد دچار افسردگی شده و نمیتوانند حتی نقاط قوت و توانمندیهای خود را ببینند. در حالی که انسانهای مختلف سرشار از موهبتهای خدادادی و توانمندیهایی هستند که تنها ممکن است نوع توانمندیهایشان با هم فرق کند.
بنابراین اگر احساس میکنید بعضی از کارها را خوب انجام نمیدهید، هیچ اشکالی ندارد. چرا که شما نقاط قوت و تواناییهای خود را دارید که باید آنها را پیدا کنید و تقویت کنید. آن وقت به بهترین نسخه خود تبدیل خواهید شد و نیاز به نمایش در حضور دیگران نخواهید داشت. این در مورد پذیرش ظاهرمان نیز صدق میکند.
زیباییها، خصوصیات مثبت، تواناییها و داشتههای زندگیتان را دریابید و برای آنها شادمانی کنید. خواهید دید که احساس رضایت در زندگی شما افزایش پیدا میکند و دچار افسردگی نمیشوید. بابت کوچکترین موفقیتها و داشتههای خود هم جشن بگیرید و به خود پاداش بدهید. مثلاً بابت ترک یک عادت بد یا ایجاد یک عادت مثبت در زندگی که یک موفقیت به حساب میآید به خودتان افتخار کنید. نقاط ضعف خود را بشناسید و در جهت رفع آن تلاش کنید اما اجازه ندهید زندگی شما را تحت تأثیر قرار بدهد.
خود را ابراز کنید
گاهی آنقدر ترس قضاوت شدن و اینکه دیگران در مورد ما چه فکری خواهند کرد داریم که مانع این میشود خود واقعیمان را نشان دهیم. تا جایی که حتی از ابراز نظر مخالف خود در مورد یک موضوعی خودداری میکنیم تا یک وقت طرد نشویم. موقعیتهای بسیاری را میتوان مثال زد که افراد از ابراز خود پرهیز میکنند و ترجیح میدهند خود واقعیشان را نشان ندهند. اگر چه این موضوع ریشه عمیقی داشته و میتواند ناشی از کمال گرایی افراطی، کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس باشد اما میتوان آن را تغییر داد.
مقالات مرتبط: افزایش اعتماد به نفس در مقابل دیگران
ویژگیهای چنین افرادی این است که هر چیزی در مورد خود را با دیگران به اشتراک نمیگذارند مگر چیزهایی که از نظرشان خوب است. این افراد که در ابراز وجود خود مشکل دارند، ترجیح میدهند عملکردی از قبل طراحی شده در حضور دیگران به نمایش بگذارند تا واکنشهای مد نظر خود را در آنها ایجاد کنند.
ابراز ناراحتیهای ساختگی، نه نگفتن یا عدم ابراز ناراحتی به خاطر ترس از دوست داشته نشدن، غرور نشان دادن برای ارزشمند جلوه کردن، اجتناب از ابراز عقاید، علایق و سلایق خود، حساسیت نشان دادن به تصاویری که در فضای مجازی به اشتراک گذاشته میشود، تغییر در لحن صحبت کردن، لباس پوشیدن و خریدن وسایلی که برای ایجاد تفکر خاصی در دیگران نسبت به خود باشد و… از ویژگیهای این افراد است.
شما عقاید خودتان را دارید، سلایق شما با دیگری فرق دارد، علاقهمندیهایتان خاص خودتان است، میتوانید نه بگویید اگر راحت نیستید، احساسات خود را همانطور که هستند نشان بدهید بدون اینکه از قضاوت شدن و دوست داشته نشدن بترسید و چیزهایی را از خود نشان بدهید و نشان ندهید که برای ایجاد یا عدم ایجاد ذهنیت خاصی در دیگران نباشد بلکه برای ابراز وجود ارزشمند خودتان باشد.
در مورد آسیب پذیری خود، شهامت نشان دهید
نشان دادن آسیبپذیری ارتباط مستقیمی با ابراز وجود که در بخش قبل گفتیم دارد. گفتیم که اکثر افراد دوست ندارند بخشهایی از وجود خود را نشان دهند که از نشان دادن آن میترسند، شرم دارند یا احساس ضعف میکنند. بهطوریکه دائماً نگران هستند که اگر با به اشتراک گذاشتن بخشهایی از وجودم نظر دیگران در موردم عوض شود یا طرد شدم چه؟
نشان دادن آسیبپذیری ممکن است ترسناک باشد اما گاهی میتوانید آنها را ابراز کنید. مانند افرادی که از نقصهای بدن خود که طبیعی است حرف میزنند یا در فضای مجازی عکسهایی در این مورد به اشتراک میگذارند. هشتگها و کمپینهایی که ایجاد میشود که بعضی چیزها که در جوامع مورد قضاوت هستند طبیعی جلوه کند و… از راههای نشان دادن اسیبپذیری است.
اگر بپذیرید که هیچ کسی کامل نیستید و هر انسانی نقصهایی دارد دیگر آنقدر روی ضعفهای خود تمرکز نمیکنیم و به راحتی با آنها کنار میآییم اگر قدرت تغییرشان را نداریم. افراد موفق سعی میکنند از ضعفهایشان فرصت بسازند و دیگران را هم قانع میکنند هیچ چیزی برای قضاوت شدن ندارند.
دست از کمال طلبی بردارید
ریشه بسیاری از مشکلاتی که ما آدمها با دست خودمان در زندگیمان ایجاد میکنیم کمال گرایی افراطی است. همیشه انتظار داریم در هر جایی بهترین باشیم. همه چیز را بدانیم. شخص سوپر معمولی باشیم که از پس همه کارها بر میآید و همه کارها را در برنامه خود جای میدهد و…
این درحالی است که ما شاید نتوانیم در همه زمینهها موفق باشیم. به اندازه دیگران زیبا، جذاب و کاریزماتیک باشیم و همه اطلاعات دنیا را در ذهن خود جای بدهیم. بلکه در یک سری زمینهها توانمند هستیم و میتوانیم موفق شویم. زیباییهای خاص خود را داریم که همه موهبت الهی است.
اگر فکر میکنید شخصی از شما زیباتر است قطعاً شما هم از دیگری زیباترید و متوسط بودن را بپذیرید. سعی کنید واقع بینانه به دنبالترینهای زندگیتان (زیباترین، موفقترین، باهوشترین و… ) باشید. برای اینکه خودتان باشید دست از کمال گرایی غیر واقع بینانه بردارید.
تفکر انتقادی، با رویکرد منصفانه
شخصیسازی انتقادها، یکی از نشانههای افرادی است که هنوز خود واقعیشان را نپذیرفته و عادت دارند در موقعیتهایی جز در خلوت خود، یک فرد دیگر باشند. از طرفی یکی از نشانهای بلوغ فکری در افراد این است که به راحتی و به درستی نقد میکنند یا نقد میپذیرند. اگر از ابراز وجود خود ترسی نداشته باشید، ذهنیت و تفکر نقادانه خود را به طرز صحیحی ابراز میکنید و در این صورت خود واقعیتان را نشان دادهاید که بسیار ارزشمند است.
علاوه بر آن خودتان نیز در مواجه با انتقادهای دیگران، بالغانه رفتار میکنید و سعی در پنهان کردن آن بخش از وجودتان که ممکن است با دیگران در تضاد باشد نخواهید داشت. اگر تفاوتهای دیگران با خود را بپذیرید و بدانید که هر یک از آنها تفکرات و عقایدی دارند که با تفکرات شما در تضاد است دلیل بر نادرستی ذهنیت و سبک زندگی شما نیست؛ بنابراین با همه تفاوتها و تضادها خودتان باشید.
در آخر؛ چگونه خودمان باشیم؟
اگر به دنبال این هستید ک بدون نگرانی نسبت به نظر و احساس دیگران نسبت به خودتان، شبیه خود واقعیتان باشید سعی کنید که در مورد خود مثبت فکر کنید و برای کوچکترین داشتهها و موفقیتهایتان هم خوشحال باشید. عقاید خود را ابراز کنید و نظر مخالفتتان را با دلیل بیان کنید. اگر دیگران بعد از نه شنیدن از شما یا ابراز ناراحتیهایتان از شما فاصله میگیرند این مشکل شما نیست و آنچه که در ذهنتان میگذرد که باعث ناراحتی شما شده را بگویید.
اگر در این مورد خودتان نباشید و احساساتی دروغین از خود بروز دهید تأثیرات منفی در روابط شما میگذارد. استانداردها و کمالگراییهایتان را کنترل کنید و نسبت به تواناییها و نقطه مثبت خود شناخت داشته باشید تا عملکردی را به نمایش بگذارید که شما را دچار بحران هویت نکند. هر آنچه که در این مقاله گفته شد میتواند به شما کمک کنید شبیه خودتان باشید. شبیه خودتان بودن یک ارزش است. نظر شما چیست؟ چگونه خودمان باشیم؟
دیدگاهتان را بنویسید